Miért káros a szulfát és a parabén?

Mik azok a Parabének?

Elsősorban kozmetikumok, továbbá gyógyszerek, élelmiszerek (E-számuk: E214-E219) tartósítására használjáká, mert hatékonyan pusztítják a mikro-organizmusokat, így a baktériumokat. Elterjedésüket segítette, hogy közvetlenül nem mérgezőek emberre nézve, viszont igen hamar ismerté vált, hogy az élőlények endokrin, azaz hormon rendszerét megzavarják.

Igaz, hogy megtalálhatók a természetben de a kozmetikumokban lévő parabéneket mesterségesen állítják elő!

A parabén fő veszélyei:

  • Női hormonkárosítás – nemzőszervek fejlődésének károsodása, menstruációs zavarok
  • Összefüggésbe hozták a mellrákkal
  • Csökkenthetik a férfiak tesztoszteron szintjét – csökkentve ezzel akár a termékenységet is
  • Allergiás reakciókat válthat ki
  • Öregítheti a bőrt, amennyiben napsütés éri

Mi az a SLS SLES (szulfát)?

A Sodium Lauryl Sulfate (SLS), magyarul nátrium-lauril-szulfát a felületaktív anyagok közé tartozik, azok közül is egy tisztító hatású, habképző tenzid.

A kozmetikumokban található tenzidek legkedveltebb helye ezért a bőrfelszíni emulzió, amiben egyaránt található zsíros (szaruzsír, faggyú) és vizes (verejték) fázis is. 

Az SLES úgy képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket a bőr (vagy épp a konyhapult, a garázspadló, stb.) felszínéről, hogy apró gömbök – micellák – formájában magukba zárja azt, és így a szert lemosva a szennyeződés vele együtt távozik a felületről.

A mosó-, mosogatószerek, a tusfürdők, habfürdők, samponok, arclemosók, kézmosók, szappanok és a fogkrémek ilyen tenzideket tartalmaznak, így tisztítják bőrünket és fogainkat minden nap, már csak az a kérdés, hogy megéri-e nekünk ez, vagy sem…

A SLS/SLES 8 legrosszabb tulajdonsága:

1. Nagy kozmetikai cégek rendszerint piacra dobnak olyan készítményeket, melyek bőrnyugtató tulajdonsággal rendelkeznek. Ahhoz, hogy ezek hatását tesztelni tudják, először irritálniuk kell a bőrt, amit aztán a kozmetikum megnyugtat. Hogy az erősen irritált állapotot elérjék, rendszerint SLS-t használnak, mivel ez gyors és intenzív reakciót vált ki.


2. A Sodyum Lauryl Sulfate káros hatással van a felszín alatti vizek növényvilágára és elpusztíthatja a halállományt. Hatóságilag tilos az SLS-t természetes vizekbe engedni.


3. Kutatásokkal kimutatták, hogy a nátrium-lauril-szulfát nem csak rövidtávon fejti ki szemirritáló hatását, dehosszútávon gátolhatja a gyermekek szemének optimális fejlődését, felnőtteknél pedig szürkehályogot okozhat.


4. A mezőgazdaságban sem ismeretlen az SLS fogalma, ugyanis számos növényvédő és gyomirtó szer alapját képezi. Sok helyen nem engedélyezik


5. Az SLS bizonyított maró hatása nem csak a szennyeződések ellen érvényesül, de az Amerikai Toxikológiai Intézet szerint a bőrt és a zsírokat alkotó fehérjék ellen is.


6. Hő hatására a Sodium Lauryl Sulfate-ból mérgező szulfur-oxidok és nátrium oxidok szabadulnak fel. Ennek fényében már nem is tűnik olyan jó ötletnek elmerülni a habokban egy forró kádfürdő során…


7. Az SLS előállítása rendkívül szennyező, a folyamat során illékony, kénes összetevők szabadulnak fel, ráadásul az előállításhoz használt, mérgező hatású oldószerek (pl. karciogén nitrát) nyomokban benne maradhatnak a késztermékben.


8. A Sodium Lauryl Sulfate úgy szívódik fel a bőrön át, hogy apró molekulái képesek áthatolni a test sejtmembránjain. Az így megsérült sejtek sokkal érzékenyebbé válnak, és más mérgező anyagokat is könnyebben áteresztenek, azaz az SLS azon túl, hogy rossz hatással van szervezetünkre, segíti más kemikáliák bejutását is bőrünkbe.

A Shizen termékek sem parabéneket sem SLS/SLES-t nem tartalmaz! És nem is fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük